Kıbrıs adasına yeni gelen herkesin kafasını karıştıran bir konu vardır. Türkçe ve Rumca şehir adları. Kıbrıs'ta iki ana etkili etnik grup bulunduğundan, Kuzey Kıbrıs'taki pek çok kasaba ve şehir, biri Rum, diğeri Türk olmak üzere iki isimle anılmaktadır. Örneğin, popüler turizm kenti Kyrenia(Rum kökenli), Girne (Türkçe) olarak da bilinirken, başkent Lefkoşa da Lefkoşa olarak bilinir.
Şehir adlarının kullanımında pek bir tutarlılık yoktur. Yol tabelalarında genellikle her iki isim de yer alıyor, ancak eski tabelalarda yalnızca Yunanca versiyonu, yeni tabelalarda ise yalnızca Türkçe gösteriliyor. Genel turistik kullanıma yönelik minibüsler genellikle varış yerlerini yalnızca Türkçe olarak gösterir.
Tutarlılık olmadığından her ihtimale karşı her iki dilde de adları bilmek iyidir.
Kuzey Kıbrıs, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) olarak da bilinir. İşte Kuzey Kıbrıs'ın öne çıkan şehir adlarından bazıları:
- Lefkoşa (Nicosia):
Lefkoşa, Kuzey Kıbrıs'ın başkenti ve en büyük şehridir. Şehrin kuzey ve güney kısımlarını ayıran bir sınırla dünyadaki bölünmüş tek başkenttir. Lefkoşa, Selimiye Camii, Büyük Han (Büyük Han) ve Venedik Surları gibi simge yapıların bulunduğu zengin tarihiyle tanınır. Şehir, modern olanakların ve geleneksel cazibenin bir karışımını sunmaktadır.
- Girne (Kyrenia):
Girne, Kıbrıs'ın kuzey kıyısında, açık günlerde Mersin'de yer alan pitoresk bir kıyı kentidir; Türkiye ana karasında bir şehir görülüyor. Girne, muhteşem limanı, Orta Çağ'dan kalma Girne Kalesi ve mağaza ve restoranlarla dolu büyüleyici dar sokaklarıyla ünlüdür. Şehir, güzel plajları, Bellapais Manastırı gibi tarihi mekanları ve canlı gece hayatıyla popüler bir turizm merkezidir.
- Gazimağusa (Famagusta):
Gazimağusa, Kuzey Kıbrıs'ın doğu kıyısında yer alan tarihi bir şehirdir. Antik kent surları, Othello Kalesi ve 1974 ihtilafından bu yana kimsenin yaşamadığı hayalet kasaba Varoşa (Kapalı Maraş) ile tanınır. Turistler kasabada bisiklet ve bisiklet kiralayabilir veya yürüyerek terk edilmiş 5 yıldızlı lüks otelleri, terk edilmiş 70'lerin mağazalarını ve yıkık dökük sahil villalarını keşfedebilir. Robert Redford, Elizabeth Taylor ve Brigitte Bardot gibi pek çok film yıldızı Maraş'ın parlak günlerinde tatil yapardı. Gazimağusa ayrıca güzel kumsallara ve canlı bir atmosfere sahip olup hem tarih meraklılarını, hem hayalet avcılarını hem de plaj tutkunlarını cezbetmektedir.
- Güzelyurt (Omorfo):
Güzelyurt, Kuzey Kıbrıs'ın batı kesiminde yer alan bir kasabadır. Narenciye bahçeleri, üzüm bağları ve tarımsal alanlarıyla tanınır. Kasaba, bölgenin narenciye üretimini kutlayan her yıl Portakal Festivali'ne ev sahipliği yapıyor. Güzelyurt ayrıca bölgenin antik geçmişine kısa bir bakış sunan Soli Harabeleri *muhteşem bakım ve Vouni Sarayı gibi tarihi mekanlara da ev sahipliği yapmaktadır. Yakınlarda Güzelyurt, uzun yıllardır devam eden çok aktif bir Carette Kaplumbağa koruma projesi ile çevre koruma altında olan Akdeniz Köyü adında bir kasabadır.
- İskele (Trikomo):
Eski adıyla Trikomo olarak bilinen İskele, Kuzey Kıbrıs'ın doğu yakasında yer alan bir sahil kasabasıdır. Güzel kumsallar, kristal berraklığında sular ve rahat bir atmosfer sunar. İskele ayrıca Salamis Antik Kenti ve Aziz Barnabas Manastırı gibi tarihi yerleriyle de tanınmaktadır. Her yıl pek çok İranlı ve Rus turist bu bölgeye akın ediyor ve bunların çoğu yaz tatillerinde kullanılan tatil evlerini veya çatı katlarını satın alıyor.
Kuzey Kıbrıs'taki bu büyük şehirlerin her biri, ziyaretçilere farklı ve unutulmaz bir deneyim sunmak için tarihi önemi, doğal güzelliği ve modern olanakları birleştiren benzersiz özelliklere sahiptir. Şehirlerin çift isimlerine aldanmayın. Kiminle konuştuğunuza bağlı olarak, her iki isim de birbirinin yerine kullanılabilir, herhangi bir suç veya önyargı anlamına gelmez. https://kibriscv.com/ adresinde KKTC'nin tüm şehirlerinden çalışana ihtiyaç duyan şirketlerimiz bulunmaktadır.